image

5 sfaturi pentru a dezvolta reziliența copiilor

Pentru unii copii fiecare zi petrecută la școală sau departe de familie este o luptă. Fiecare eșec este luat personal și îi afectează atât de mult încât le scade simțitor stima de sine. Atunci când greșesc, fie ea și o greșeală minoră, își fac mustrări de conștiință sau ajung să nu mai doarmă nopțile.

Reziliența are legătură cu toate aceste lucruri. Reziliența nu e doar despre cât de puternic ești, cât despre cum anume treci peste anumite evenimente neplăcute, cât de mult le lași sa te afecteze.

În articolul meu anterior am discutat despre motivele pentru care reziliența este foarte importantă la copii. Partea bună este că ea e un set de calități care se pot dezvolta și cultiva în copilul tău.

Iată care sunt cele mai importante 5 moduri prin care poți dezvolta și cultiva reziliența în copilul tău:

  • Conectează-te

    Știu că auzi peste tot despre conectarea cu copilul, dar e dovedit că este mijlocul cel mai eficient de a ajunge la copilul tău. De asemenea, această conectare a ta cu el îl ajută să se autoregleze și să-și cultive spiritul de conectare și cu alte persoane importante din viața lui: prieteni, colegi, profesori.

    Copilul învață prin puterea exemplului, astfel că atunci când el știe că reglarea fiecarui om vine din conectarea cu o persoană de atașament, va face același lucru în relațiile cultivate de el. Iar când mediul lui este sigur va avea o rezistență mai mare la frustrare și capacitatea de a-și îmbunătăți reziliența.

  • Învață-l să ia pauze și să aibă grijă de nevoile lui

    Chiar dacă pare foarte evident, nici adulții și nici copiii nu știu că uneori e nevoie doar să STĂM. Pauzele în tumultul vieții cotidiene ne ajută să vedem mai clar lucrurile. Învață copilul că e în regulă uneori să luăm o pauză, să ne deconectăm de la școală, de la orele opționale, de la tot ce nu stă în puterea lui de control. Poți să ai discuții cu copilul în care îl pui în situația de a se gândi, ipotetic, la scenarii pesimiste și cum anume le-ar putea rezolva. Nu doar că îi oferi o pârghie importantă în cazul în care ele se adeveresc, dar va fi pus față-n față cu imaginea unor lucruri care nu sunt în controlul lui. Veți putea, împreună, să analizați situațiile, dar și deznodământul. Pentru unii copii aceste jocuri sunt mijloace bune de a realiza că lumea nu se sfârșește dacă se întâmplă cel mai groaznic lucru posibil.

    De asemenea, învață-l că nevoile lui sunt importante și să nu le neglijeze. A se distra fără indicații din partea adultului, a ieși spontan în parc cu prietenii sau doar a sta fără să facă nimic, sunt metode bune de a se destresa și de a vedea că viața nu trebuie să fie o permanentă mișcare.

  • Concepeți rutine zilnice de care să se poată ține

    Rutina este un lucru foarte important în viața oricărui om. Copiii au nevoie de rutine încă de când se nasc. Ei au nevoie să poată anticipa ce urmează să se întâmple. Chiar dacă uneori intervenim și schimbăm rutina sau o schimbă chiar ei, este bine ca unele elemente să nu se schimbe.

    Când este mic puteți desena pe foaie acțiunile pe care urmează să le facă dimineața și seara, cele repetitive.

    Când este mai mare puteți discuta despre ele la micul dejun sau seara la culcare.

    Copiii simt nevoia de structura în viața lor, iar rutina le oferă acest lucru. Reziliența este dezvoltată prin prisma acestei structuri care urmează rutinei zilnice.

  • Cultivați o imagine de sine pozitivă

    Atunci când întâmpină o problemă, copilul care știe că de obicei lucrurile nu sunt grele, poate trece mai ușor peste acea problemă. Munciți împreună spre a cultiva o imagine de sine pozitivă prin a-i reaminti copilului cât de bine s-a descurcat în anumite perioade dificile sau atunci când a avut de-a face cu ceva greu.

    Îl poți încuraja să țină un jurnal al problemelor rezolvate de către el și să le discutați când simte nevoia. De asemenea, încurajează-l să caute soluții la anumite probleme chiar dacă nu sunt cele mai bune. E important să găsească în el acea mulțumire a lucrului bine făcut, dar și a încercărilor repetate.

  • Aceptați schimbarea

    Pare că acest sfat vine în contradicție cu cel legat de rutină, însă schimbarea e o parte fundamentală din viața noastră. Copiii se schimbă încă de când se nasc, trec prin perioade și salturi și devin încetul cu încetul mici oameni mari.

    E important să păstrăm amintiri și să ne gândim la anumite schimbări încărcați fiind de emoții. Însă e și mai important să le acceptăm așa cum vin, fără prea multe dramatizări. Ajută-l pe cel mic să înțeleagă că schimbarea e parte din viață și că trebuie acceptată și integrată, chiar dacă nu ne place tot timpul.

Reziliența este un factor foarte important în dezvoltarea unui adult echilibrat. Cu puțină muncă, tu, părintele îl poți ajuta pe copil să își cultive reziliența pentru a avea o viață împlinită.

Dacă simți că ai nevoie de ajutor eu sunt aici cu sfaturi și ședințe de consiliere terapeutică.

Până atunci, puteți afla mai multe despre munca mea pe site, dar și pe paginile mele de socializare.