Reziliența la copii. Ce este și la ce îi ajută?
Lumea în care trăim este un loc impredictibil și, uneori, periculos. Deși se spune că trăim cele mai sigure și fericite timpuri din istoria omenirii, evenimentele recente ne arată contrariul. Nu demult am fost puși în situația de a ne adapta într-o situație extremă – pandemia. Au fost necesare schimbări la nivel personal, social și relațional. Apoi a urmat o altă perioadă plină de incertitudine și frică – războiul din Ucraina. Și atunci am trăit cu gândul la ce ar putea fi, dar niciodată siguri de ce urma să se întâmple.
Aceste sentimente s-au regăsit, fără îndoială, în discuțiile cu prietenii, dar și în cele din familie. Primii afectați de orice soi de emoție intensă pe care adulții o resimt sunt copiii. Ei sunt precum niște bureți mici care absorb absolut tot spectrul nostru emoțional și îl revarsă, apoi, prin diferite exprimări.
Cum îi putem liniști, ajuta și restabili, mai apoi, ordinea în familia noastră? Ei bine, dovedind că reziliența există, mai ales în viețile de adulți. Apoi, cultivând-o și în copiii noștri.
Despre ce anume este reziliența, de ce e importantă și cum se reflectă ea în comportamentul copiilor noștri vom discuta în acest articol.
Ce este reziliența?
Definiția rezilienței este una simplă, dar nu în totalitate cunoscută de mulți dintre noi. Pe scurt, reziliența reprezintă abilitatea oamenilor de a-și reveni în urma unor evenimente neplăcute sau a unor provocări.
Pentru adulți acest lucru poate suna ca ceva normal, obișnuit, absolut de așteptat. Cu toții avem perioade stresante la serviciu, în relațiile de cuplu sau cele sociale, și cu toate acestea ne revenim și mergem mai departe.
Copiii trec și ei prin întâmplări stresante. Poate nu ne dăm seama, dar pentru un copil de trei ani, o provocare mare ar putea fi mersul la grădiniță. Cum anume se adaptează la această rutină nouă este foarte important.
Dar, oare, cum îi afectează pe copii neputința de a trece peste anumite întâmplări? Deoarece asta se întâmplă dacă copiii nu au dezvoltată această reziliență. Și, mai important de atât, cum îi ajutăm să dezvolte reziliența încă din mica copilărie?
De ce trebuie copiii să învețe să fie rezilienți?
Atunci când copiii învață să treacă peste momentele grele din viața lor, ei dezvoltă ceea ce noi numim reziliență. În momentele acelea, nu doar că viața noastră e mai ușoară, ca parinți, dar copiii vor pune bazele unor abilități pe care le vor folosi toată viața.
Încrederea în sine, modul în care privesc o problemă și apoi o rezolvă, învățarea unor noi abilități, toate sunt descoperite prin creșterea rezilienței.
Atunci când copilul se urcă a zecea oară pe bicicletă chiar dacă a căzut de nouă ori e dovadă de reziliență.
Atunci când e dispus să ridice mâna la întrebarea profesorului chiar dacă răspunsul nu este neapărat cel corect, iar după să accepte că a greșit, dar că a învățat ceva, e și asta reziliență.
Când preșcolarul e dispus să meargă la grădiniță chiar dacă s-a certat cu prietenul cel mai bun, înseamnă tot reziliență.
Vedeți voi, această aptitudine este atât de importantă pentru că ea modelează viitorul adult.
Prin dezvoltarea rezilienței, cel mic conștientizează că emoția puternică pe care o simte atunci când lucrurile nu merg cum și-ar dori va trece. Emoția e ca un val care aproape te sufocă, dar prin care treci și ieși la suprafață, dacă știi cum să înoți.
Pentru unele tipologii de copii, reziliența este cu atât mai importantă, cu cât le ia mai mult timp să o dobândească. Cu toate acestea, dacă au ajutorul potrivit, chiar și acei copii pot reuși.
Relațiile și reziliența
La fel ca pentru adulți, relațiile din viața copiilor sunt foarte importante. Atunci când sunt mici, relația cea mai importantă este cu mama și tata sau cu persoanele foarte apropiate din familie.
Când ajung la creșă și grădiniță, începe dezvoltarea relațiilor cu ceilalți copii, educatorii și alți adulți cu care interacționează.
În aceste contexte noi pentru copil, reziliența este foarte importantă. Și mai mult de atât, din cadrul acestor relații se vor clădi bazele rezilienței.
Este important să știm cum anume se cultivă ea pentru a ne da seama în ce soi de contexte sociale trebuie să fie expuși copiii noștri.
Prin urmare, cum anume clădim reziliența? Dar oare cum arată comportamentul unui copil care încă nu a dobândit-o?
Aflăm toate aceste lucruri din articolul următor.
Până atunci, puteți afla mai multe despre munca mea pe site, dar și pe paginile mele de socializare.